10-11-2006, 00:28
Ten z linka to Tandeta.
Cold Steel - często robi noże z wysokowęglowej stali nazwanej przez siebie Carbon V. Stal ta _podobno_ lepiej trzyma ostrze niż zwykla stal nierdzewna ale ma jedną ogromną ( dla przecietnego użytkownika ) wadę - STRASZNIE RDZEWIEJE. Dosłownie w ciągu minut. Zrobiłem kiedyś eksperyment pokroiłem takim nożem jak ten tylko większym:
http://www.militaria.pl/cocoon/gfx/produ..._56MSC.jpg
kiszonego ogórka - efekt - w ciągu tych KILKU MINUT nóż pokrył się nalotem, którego nie udało się do końca usunąć - do dziś ;-) Niestety nie tylko estetyka cierpi na skutek stosowania tej stali - w skrajnych przypadkach nóż taki potrafi zmieniać smak krojonych potraw :-D
Ps. Ciężko jest coś doradzać na odległość - najlepiej gdybyś ''pomacał'' w sklepie albo u kolegi i podesłał linka do strony producenta - chociaż ja przyznam szczerze ze stałym ostrzami miałem mało do czynienia.
-------------------------------------------
...
Cold Steel - często robi noże z wysokowęglowej stali nazwanej przez siebie Carbon V. Stal ta _podobno_ lepiej trzyma ostrze niż zwykla stal nierdzewna ale ma jedną ogromną ( dla przecietnego użytkownika ) wadę - STRASZNIE RDZEWIEJE. Dosłownie w ciągu minut. Zrobiłem kiedyś eksperyment pokroiłem takim nożem jak ten tylko większym:
http://www.militaria.pl/cocoon/gfx/produ..._56MSC.jpg
kiszonego ogórka - efekt - w ciągu tych KILKU MINUT nóż pokrył się nalotem, którego nie udało się do końca usunąć - do dziś ;-) Niestety nie tylko estetyka cierpi na skutek stosowania tej stali - w skrajnych przypadkach nóż taki potrafi zmieniać smak krojonych potraw :-D
Ps. Ciężko jest coś doradzać na odległość - najlepiej gdybyś ''pomacał'' w sklepie albo u kolegi i podesłał linka do strony producenta - chociaż ja przyznam szczerze ze stałym ostrzami miałem mało do czynienia.
-------------------------------------------
...